Share on facebook

Shanghain Jussit

Jusseille äkkilähtö Shanghaista

sunnuntai, 20. kesäkuuta 2010

Jussit saivat Shangaista todellisen äkkilähdön, matka kaupungin keskustasta lentoasemalle tehtiin Maglev-luotijunalla. Shangaissa nimittäin on maailman ainut kaupallisessa käytössä oleva levitoiva luotijuna. Junan huippunopeus on 430 kilometriä tunnissa, mutta Jusseja vietiin vain 300:a. Oli sunnuntaiaamu, eikä kenelläkään niin kiirettä, 30 kilometrin matka kesti noin seitsemän minuuttia.

 

 

 

 

 

 

 

Maglev-junassa ei ole pyöriä, kuin vain asemalla liikuttelua varten. Radalla on yksi leveä kisko ja juna levitoi eli leijuu magneetin päällä noin 8-10 mm:n etäisyydellä kiskosta.

Junan meno oli tasaista ja mukavan vikkelää. Harmi, että vauhdin hurma oli niin lyhyt. Siitä sai mukavasti tuntmaa siitä, millaista olisi olla F1-auton kyytissä pääsuoran lopussa.

Olisi aika näppärää, jos Seinäjoen ja Helsingin välillä olisi tällainen luotijuna. Pääsisivät hesalaiset näppärästi Seinäjoen kaupppoihin edullisille ostoksille, eikä olisi kuin vajaan tunnin matka. Sama kuin seinäjokelaisilla Keskiselle.

 

Suzhou - Kiinan Venetsia

perjantai, 18. kesäkuuta 2010

Vapaapäivänämme osa Jusseista kävi lounaalla Suzhoussa, joka on Venetsian tapainen kanavakaupunki, noin tunnin ajomatkan päässä Shanghaista. Tähän toiseksi viimeiseen postaukseen laulajaveljet vaativat laittamaan kirjoittajan kuvan. No, tässä sitä nyt sitten ollaan Suzhoun torin laidalla, kun veljet kipaisivat vessaan.

Suzhou on kiinalaisittain tavallinen parin miljoonan asukkaan pikkukaupunki, jonka vanha osa sijaitsee kanavaverkoston keskellä. Liikkumisvälineinä ovat pienet jokiveneet, kuten gondolit Venetsiassa. Viehättävän näköinen keskusta, jossa pikkukujat täynnä kaupustelijoita, kauppoja ja katukeittiöitä. Tuoksut tietenkin kovin itämaiset.

 

 

 

Oikeasti Suzhou on yksi Kiinan teknologia- ja kauppakeskuksia, eikä mikään nousukas. Se tunnetaan myös Kiinan silkkipääkaupunkina, jonka Marco Polokin mainitsee matkoiltaan.

Tämä matka on paluuta vaille valmis. Lauantaina kierrämme vielä Shanghain pakolliset ja sunnuntaiaamuna aikaisin käännetään nokka kotia kohti.

Kyllähän täältä jo mielellään kotiin tuleekin. Pankaa ilmat lämpiämään, kuumaan ilmanalaan tottuneet Jussit ovat tulossa.

Täältä tähän!

 

 

 

 

 

Karjalanpaistia Shanghaissa

torstai, 17. kesäkuuta 2010

Shanghain pääkonsuli Matti Heimonen ja hänen puolisonsa Riitta Heimonen tarjosivat torstaina illallisvierailleen perinteisiä kotoperäisiä ruokia, kuten karjalanpaistia ja norjalaista lohta, jonka senkin luen kotoperäiseksi ruoaksi - on se niin hyvää.

No miksikö näitä selitän? No siksi, että Jussit pääsi osalliseksi pöydän hienoista antimista laulunsa laulettuaan. Oli muuten hieno laulaa kohtuullisen pienessä tilassa, ettei tarvinnut tuuleen huutaa, kuten Euro-stagella keskiviikkona.

Päästiin yllättämään Heimosten vieraat roikastamalla sisään, kuten kuka tahansa eteläpohjalainen. Tämä oli ennalta järjestetty, mutta se ei tietenkään vieraille kuulu. Eivätkä vieraiden joukossa olleet kansanedustajat Päivi Lipponen ja Marja Tiura aavistaneet siitä mitään. Olivat Shanghaissa todistamassa suomalaisten menestyksen Shanghaissa.

No nyt saatiin panna jussipuvut pakettiin ensi syksyyn saakka. vai pitäisikö ne sitä ennen edes viruttaa tai edes pestä. Ovat hieman hikiset tämän kiertueen jälkeen. Ainakin heillä, jotka eivät hennoneet käyttää paikallisia pesulapalveluja.

Tästä alkaa Jussien kesäloma. Syksyllä alkaan valmistautuminen Jussien 60-vuotisjuhliin ja uuden ohjelman harjoittelu. Kaikki laulajanalut mukaan, tämä on sitä paitsi kivaa - mieskuoroliito lanseerasi kolme vuotta sitten iskulauseen "Mieskuorossa on munaa". Se on juuri sitä.

 

Aamulla osa porukasta painelee maaseuturetkelle. Nyt Jusseista tuli turisteja.

 

Nöyriä jonottajia

torstai, 17. kesäkuuta 2010

Koskapa Jusseilla on keikka Shanghain konsulin residenssissä vasta illalla, piti kiertää World Expoa vähän laajemmin. Ei voi olla ihmettelemättä kiinalaisten kärsivällisyyttä jonottajina.

Heti aamusta menimme Saudi-Arabian osastolle. Onneksi meillä oli alueelle esiintyjäpassit ja pääsimme vip-ovesta sisään. Jono sisään oli sillä hetkellä viisi tuntia, mutta opas sanoi sen pisimmillään olleen kahdeksan tuntia. Näyttelyn suurin osasto on tietenkin Kiinalla ja sinne on vielä pidemmät jonot.

Mutta niin se vain näyttää tässä maassa olevan, että toisilla on etuoikeuksia ja toisilla ei. Politiikka, valta ja raha, niiden mukana etuoikeudet, kulkevat käsi kädessä. Ja ellei sinulla niitä ole seisot nöyrästi jonossa.

 

Jussit sai uusia ystäviä

keskiviikko, 16. kesäkuuta 2010

Jussien konsertti World Expon eurolavalla onnistui odotettua paremmin. Vaikka näyttelyalue oli täynnä hälisevää yleisöä, hyvä äänentoisto korjasi tilanteen. Yleisö lämpeni viimeistään kiinalaisen Mayila-laulun kohdalla, ellei sitten ollut sitä jo ennestään. Arvaatte varmaan, että Jusseilla oli kunnon hiki.

Jussientoinen setti on iltakahdeksalta, mutta sitä ennen käydään esiintymässä Suomen Kirnussa, kun pahin paahde hellittää. Kirnun keskellä on sietämättömän kuuma,kuten olettaa sopiikin. Illalla jussilauma kutsuttiin Kirnuun saunomaan, pitää sekin kokeila.

World Expo teki muuten Jussien esityksestä 3D-tallenteen ja se lähtetään CCTV:n verkossa myöhemmin kiinalaisille. Mahdollista on, että Jussit esiintyy Exposta tehtävässä tallenteessa, joka jaetaan kaikkii osallistujamaihin.

Kirnuun, kuten muidenkin maiden osastoille on satojen metrien jonot. Onneksi jonottajille on rakennettu aurinkokatokset suojaksi. Kirnun kävijämäärä ylitti juuri miljoonan.

Suomen Kirnu poikkeaa edudkseen muista pohjoismaisista. Eri maiden osastot ovat oikeastaan aika tavanomaisia. Euromaista Espanja erottuu myös edukseen. Lisää tarinaa illalla.

 
Lisää artikkeleita...