Usein kysytyt kysymykset

Miten Jusseihin pääsee laulamaan?

Jusseihin pääsee, kun on läpäissyt laulukokeen. Kokeen pitää taiteellinen johtaja esimerkiksi harjoitusten kaffitauolla. Ota yhteyttä etukäteen ja tule harjoituksiin ensin kuuntelemaan ja osallistu sitten laulukokeeseen. Koetta ei tarvitse jännittää etukäteen, siinä tarkastetaan korvan tarkkuus, ääniala ja sopivuus Jusseihin.

Pitääkö Jusseissa osata laulaa nuoteista?

Jusseissa ei tarvitse osata laulaa nuoteista, mutta nuottien ja dynamiikkamerkkien tunteminen helpottaa oppimista. Uusia kappaleita aloitettaessa harjoitellaan äänittäin, joten toisilta samaa ääntä laulavilta saa kyllä tukea. Monista kappaleista on saatavilla Mieskuoroliiton valmistamat äänitteet, joista saa myös tukea kotona opiskeluun.

Miten ja missä Jussit harjoittelee?

Jussit harjoittelee kerran viikossa Seinäjoella. Nykyinen harjoituspaikka on Hyllykallion seurakuntakodin sali, jossa Jussit harjoittelevat tammikuusta toukokuuhun ja elokuusta joulukuuhun tiistai-iltaisin klo 17:30-20:30. Normaalien viikkoharjoitusten yhteydessä pidetään silloin tällöin laululeirejä konserttien, kilpailujen tms. laulujen harjoittelemiseksi. Treeneissä on hyvä käydä kohtuullisen säännöllisesti.

Jusseissa on laulajia eri puolilta maakuntaa ja useimmat pitkämatkalaiset kulkevat kimppakyydeillä.

Kuinka usein Jussit esiintyy?

Jussit on ahkerasti konsertoiva kuoro. Kun kaikki konsertit ja esiintymiset lasketaan, niin tavallisesti ollaan vuoden lopussa toisella kymmenellä. Useimmat esiintymiset ovat eri puolilla kotimaakuntaa ja kerran pari vuodessa kauempanakin. Ulkomailla käydään muutaman vuoden välein, vähän tilanteesta riippuen.

Varsinaisten omien konserttien lisäksi Jussit esiintyy pienemmillä kokoonpanoilla (kvartetit jne.) ahkerasti.

Onko Jussipuku välttämätön?

Jussipuku on Jussien esiintymisasu ja se kyllä tarvitaan, jos aikoo mukaan. Käytännössä riittää jussipuvun takki, liivit ja helavyö. Sen lisäksi valkoinen paita, sekä mustat housut ja kengät. Kuorolla ei ole pukuvarastoa, siksi oma tai lainapuku on välttämätön. Pukuja voi vuokrata Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseuralta ja alueella on useita paikkoja, joissa voi puvun teettää mittojen mukaan. Pukuja on myös silloin tällöin kaupan, joten kannattaa kysellä ja ilmoittaa vaikkapa lehdessä.

Mikä on Heikoollenkki?

Heikoollenkki, eli HL, on Jussikuoron pienryhmä, jossa keikoilla on mukana neljästä 11:een laulajaa. HL esiintyy erilaisissa perhejuhlissa, avajaisissa, yritysjuhlissa jne. 1-2 kertaa kuukaudessa etenkin silloin, kun esiintyminen olisi koko isolle kuorolle joko tilan tai aikataulun puolesta hankala järjestää. Heikoollenkki joustaa ja järjestää, ja ryhmää täydennetään aina tarpeen mukaan.