Usein kysytyt kysymykset

Tähän on koottu yleisimpiä kysymyksiä Jusseista. Jos sinulla on meille kysymys, niin lähetä se näiden sivujen palautelomakkeella tai esitä se meille facebook-sivullamme.

Miten Jusseihin pääsee laulamaan?

Jusseihin pääsee, kun on läpäissyt laulukokeen. Kokeen pitää taiteellinen johtaja esimerkiksi harjoitusten kaffitauolla. Ota yhteyttä etukäteen ja tule harjoituksiin ensin kuuntelemaan ja osallistu sitten laulukokeeseen. Koetta ei tarvitse jännittää etukäteen, siinä tarkastetaan korvan tarkkuus, ääniala ja sopivuus Jusseihin.

Minkä ikäisenä Jusseihin voi tulla mukaan?

Mitään ikävaatimuksia ei Jusseihin ole. Nuorimmat laulajamme ovat liittyessään olleet hieman alle 18 vuotiaita ja vanhimmat kuorolaiset ovat lähes 80 vuotiaita. Tällä hetkellä ikähaarukka on noin 35-75 vuotta, niin mieskuorossa tarvitaan kaiken ikäisiä laulajia. Toivotamme myös opiskelijat mukaan laulamaan, vaikka sitten niiksi muutamiksi vuosiksi, kun vietät opiskellen Seinäjoella.

Pitääkö Jusseissa osata laulaa nuoteista?

Jusseissa ei tarvitse osata laulaa nuoteista, mutta nuottien ja dynamiikkamerkkien tunteminen helpottaa oppimista. Harjoituksissa istutaan äänittäin, joten toisilta samaa ääntä laulavilta saa kyllä tukea. Monista kappaleista on saatavilla Mieskuoroliiton valmistamat äänitteet, joista saa myös tukea kotona opiskeluun.

Pitääkö osata laulaa moniäänisesti?

Jussit laulavat pääasiassa neliäänistä mieskuoromusiikkia. Ykköstenorit laulavat korkeinta ääntä, kakkostenorit toiseksi korkeinta, ykkösbassot toiseksi matalinta ja kakkosbassot matalinta ääntä. Kukin laulaja laulaa siis vain yhtä ääntä kerrallaan yhdessä muiden samaa ääntä laulavien kanssa. Kuoronjohtaja määrittelee kullekin laujalalle sopivan äänen laulajalle luonnollisimman äänialan perusteella.

Vaikka et olisi ikinä laulanut moniäänistä musiikkia, niin homman kyllä oppii harjoittelemalla muiden samaa ääntä laulavien laulajien ympäröimänä. Toki esim. jos olet nuorempana ollut mukana kuorossa, on moniäänisen laulun opetteleminen helmpompaa.

Miten ja missä Jussit harjoittelee?

Jussit harjoittelee kerran viikossa Seinäjoella. Nykyinen harjoituspaikka on Hyllykallion seurakuntakodin sali, jossa Jussit harjoittelevat tammikuusta toukokuuhun ja elokuusta joulukuuhun maanantai-iltaisin klo 18:00-21:00. Normaalien viikkoharjoitusten yhteydessä pidetään silloin tällöin laululeirejä konserttien, kilpailujen tms. laulujen harjoittelemiseksi. Treeneissä on hyvä käydä kohtuullisen säännöllisesti.

Jusseissa on laulajia eri puolilta maakuntaa ja useimmat pitkämatkalaiset kulkevat kimppakyydeillä.

Kuinka usein Jussit esiintyy?

Jussit on ahkerasti konsertoiva kuoro. Kun kaikki konsertit ja esiintymiset lasketaan, niin tavallisesti ollaan vuoden lopussa toisella kymmenellä. Useimmat esiintymiset ovat eri puolilla kotimaakuntaa ja kerran pari vuodessa kauempanakin. Ulkomailla käydään muutaman vuoden välein, vähän tilanteesta riippuen.

Varsinaisten omien konserttien lisäksi Jussit esiintyy pienemmillä kokoonpanoilla (kvartetit jne.) ahkerasti.

Onko Jussipuku välttämätön?

Jussipuku on Jussien esiintymisasu ja se kyllä tarvitaan, jos aikoo mukaan. Käytännössä riittää jussipuvun takki, liivit ja helavyö. Sen lisäksi otat niiden kanssa yhteensopivan valkoisen paidan, sekä mustat housut ja kengät.

Kuorolla ei ole pukuvarastoa, siksi oma tai lainapuku on välttämätön. Pukuja voi vuokrata Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseuralta ja alueella on muutamia ompelijoita, joilla voi puvun teettää mittojen mukaan. Pukuja on myös silloin tällöin kaupan, joten kannattaa kysellä ja ilmoittaa vaikkapa lehdessä.

Mikä on Heikoollenkki?

Heikoollenkki, eli HL, on Jussikuoron pienryhmä, jossa keikoilla on mukana neljästä 11:een laulajaa. HL esiintyy erilaisissa perhejuhlissa, avajaisissa, yritysjuhlissa jne. 1-2 kertaa kuukaudessa etenkin silloin, kun esiintyminen olisi koko isolle kuorolle joko tilan tai aikataulun puolesta hankala järjestää. Heikoollenkki joustaa ja järjestää, ja ryhmää täydennetään aina tarpeen mukaan.